Historik2017-08-26T02:46:57+02:00
amir-young amir-old
Amir (22 år) i Karlstad 1974 med en 10 år gammal figural matta. Amir (60 år) i Stockholm
2012 med en 100 år gammal figural matta.

Svenska och antika orientaliska mattor är vår specialitet

Amir och Lena Frendberg är grundarna och de drivande krafterna bakom galleri Frendberg. De grundade sin verksamhet 1974 i Karlstad med lite stöd av Amirs familj i Iran. Succén var självklar och verksamheten växte till att inkludera ett antal gallerier både i Sverige och i USA. Idag koncentrerar sig Amir och Lena på galleri Frendberg, vilket gjort det möjligt för dem att ägna sig åt sina stora passioner, nämligen antika persiska och gamla svenska mattor. Denna passion har också medfört att Amir är av Sveriges Handelskamrar förordnad besiktnings-/värderingsman.

Vi har specialiserat oss på svenska och antika orientaliska mattor. Vi står för kvalitet kombinerat med europeisk estetik.
Vår stora passion för den antika mattkonsten har lett oss jorden
runt i jakten på unika mattor, vilket betyder att vi nu kan stoltsera med en kollektion av antika mattor från majoriteten av världens matt producerande länder. Här finner du mattor som Tabriz, Kashan, Heriz, Mahal samt Aubussons och gobelänger. Till detta kommer en samling av svenska 1900-tals mattor eftersom vi tidigt insåg vikten och efterfrågan av svensk design både i Sverige och runt om i världen. Bland dessa mattor finner man textilkonstnärer som Märta Måås-Fjetterström, Barbro Nilsson, Agda Östberg och Judith Johansson för att nämna ett fåtal. Vi har också vår ”Contemporary Collection” som är speciellt framtagen med tanke på 1900-tals design.

pazyryk logoskaf cinoa